احتمالا تا اسم «نوشیدنیهای ژاپنی و خاص» میاد، سریع یاد ماچا میافتی، یا شاید هم جدیداً برای درست کردن اون اسموتیهای خوشرنگِ اینستاگرامی دنبال خرید اسپیرولینا آبی بودی! اما صبر کن. دنیای چایهای ژاپنی و نوشیدنیهای سالم فقط به رنگ سبز و آبی ختم نمیشه. امروز میخوام تو رو با چای هوجیچا آشنا کنم.
یه چای که رنگش قهوهایه، عطرش دودی و کاراملیه و برعکس بقیه چایها، انقدر مهربونه که میتونی قبل خواب هم بزنی بر بدن. اگه دنبال یه طعم جدیدی که تلخی نداشته باشه، تا آخر این مقاله با من باش.
چای هوجیچا دقیقا چیه؟
بذار ساده بگم؛ هوجیچا (Hojicha) همون چای سبزه که رفته سولاریوم و برنزه شده!
در واقع ژاپنیها برگهای چای سبز (معمولا بانچا یا سنچا) رو برمیدارن و توی دمای بالا برشته (Roast) میکنن. این فرآیند برشتهکاری باعث میشه رنگ برگها از سبز به قهوهای مایل به قرمز تغییر کنه.
اما جادوی اصلی توی طعمش اتفاق میافته. اون تلخی و گسی که توی چای سبز معمولی هست، توی هوجیچا کاملاً از بین میره و جاش رو میده به یه طعم شیرین، دودی و آجیلی. انگار داری یه نوشیدنی برشته شده میخوری که بوی نون تازه میده.
چرا هوجیچا انقدر طرفدار پیدا کرده؟ (خواص هوجیچا)
شاید بپرسی خب که چی؟ چرا باید این چای رو بخورم؟ بیا تا برات بگم چرا این چای برای خیلیها (مخصوصا کسایی که معده حساس دارن) یه معجزهست:
۱. کافئین خیلی پایین (دوستدارِ خواب)
این مهمترین ویژگی هوجیچاست. وقتی برگهای چای رو برشته میکنن، بخش زیادی از کافئینش میپره. واسه همین هوجیچا یه گزینه عالی برای عصرها و شبهاست. حتی بچهها و خانمهای باردار هم (با مشورت پزشک) معمولاً میتونن با خیال راحتتری نسبت به قهوه یا ماچا، هوجیچا بخورن.
۲. خداحافظی با تلخی
خیلیها چای سبز نمیخورن چون از مزه تلخش بدشون میاد. هوجیچا اصلا تلخ نیست. طعمش گرم، خاکی (Earthy) و کمی شیرینه. یه جورایی مزه «آرامش» میده.
۳. کمک به هضم غذا
توی ژاپن خیلی رایجه که بعد از غذا هوجیچا سرو میکنن. چرا؟ چون برای معده فوقالعاده سبکه و به هضم غذا کمک میکنه. اگه معدهت با چای سیاه یا قهوه ترش میکنه، هوجیچا رفیق شفیق توئه.
۴. آرامشبخش واقعی (L-Theanine)
با اینکه کافئینش کمه، ولی هنوز اسید آمینه ال-تیانین رو داره که باعث کاهش استرس و ایجاد حس ریلکسی میشه. یه فنجون هوجیچا بعد از یه روز کاری شلوغ، قشنگ خستگی رو میشوره میبره.
تفاوت هوجیچا و ماچا؛ کدوم رو بخریم؟
این سوال خیلیهاست. بذار توی یه جدول ساده برات مقایسهشون کنم تا تکلیفت روشن شه:
| ویژگی | ماچا (Matcha) | هوجیچا (Hojicha) |
| رنگ | پودر سبز روشن | برگ یا پودر قهوهای |
| طعم | گیاهی، اومامی (Umami)، کمی تلخ | دودی، آجیلی، کاراملی، شیرین |
| کافئین | بالا (انرژیزا) | بسیار پایین (آرامشبخش) |
| بهترین زمان مصرف | صبح و قبل ورزش | عصر و بعد از شام |
| فرآیند | بخارپز و آسیاب شده | برشته (Roast) شده |
نکته کنکوری: اگه دنبال انرژی انفجاری هستی، برو سراغ ماچا. اگه دنبال ریلکس کردن و یه نوشیدنی گرم برای شبهای پاییزی هستی، هوجیچا انتخاب توئه.
طرز تهیه چای هوجیچا (مثل یک باریستای حرفهای)
دم کردن هوجیچا برخلاف چای سبزهای دیگه که لوس هستن و دمای دقیق میخوان، خیلی راحته. چون برگهاش قبلاً حرارت دیدن، به دمای بالا مقاومن.
مواد لازم:
-
یک قاشق چایخوری چای هوجیچا (یا یک تیبگ)
-
یک فنجان آب جوش (حدود ۹۰ درجه سانتیگراد)
مراحل:
-
آب رو جوش بیار و بذار ۳۰ ثانیه بمونه تا دماش یه کوچولو کم شه.
-
چای رو بریز توی قوری.
-
آب رو اضافه کن.
-
فقط ۳۰ ثانیه تا ۱ دقیقه صبر کن. (زیاد نذار بمونه چون ممکنه طعمش عوض شه، هرچند هوجیچا سخت تلخ میشه).
-
صافش کن و لذت ببر.
پیشنهاد سرآشپز: هوجیچا لته (Hojicha Latte) یکی از خوشمزهترین نوشیدنیهای دنیاست. کافیه پودر هوجیچا رو با یه کم آب حل کنی و بهش شیر فومدار (شیر گرم زده شده) و یه کم عسل یا شیره افرا اضافه کنی. طعمش دیوونهکنندهست!
حرف آخر
چای هوجیچا فقط یه نوشیدنی نیست؛ یه تجربه متفاوت از چای خوردنه. اگر تا حالا امتحانش نکردی، نصف عمرت بر فناست! مخصوصاً اگر دنبال یه جایگزین سالم برای چای سیاه یا قهوه هستی که خوابت رو به هم نریزه.
همین الان یه بسته هوجیچا سفارش بده و خودت رو به یه فنجان آرامش دودی دعوت کن.


